Учени от университета в Рединг, Англия, заключиха, че глобалното затопляне води

...
Учени от университета в Рединг, Англия, заключиха, че глобалното затопляне води
Коментари Харесай

Учени: Глобалното затопляне повишава риска за пътниците в самолетите

Учени от университета в Рединг, Англия, заключиха, че глобалното стопляне води до увеличение на турбулентността при ясно небе, която може да съставлява опасност за пасажерите в самолетите, написа Блиц.

Специалистите открили, че стоплянето в Арктика води до понижаване на температурата на въздуха в ниските пластове на стратосферата над полюсите. Същевременно се покачва температурата в горните пластове на тропосферата над екватора.

Колкото по-голяма е разликата в температурите на полюсите и екватора, толкоз по-силна е турбулентността от запад на изток над северната част на Атлантическия океан. В ниските пластове на тропосферата се следи противоположната наклонност - разликите в температурата понижават и това води до намаляване на турбулентността.

Двата процеса взаимно се компенсират, само че в последно време се установи, че скоростта и посоката напразно доста се трансформират в релативно дребен сектор от атмосферата. Турбулентността в горните й пластове остава непроменена, а в ниските й пластове отслабва.

Климатичните модели предвиждат, че в средата на 21-ви век турбулентността при ясно небе ще се усили 2-3 пъти. Това няма да стане причина за самолетни произшествия, само че може да докара до контузии на пасажери и членове на екипажа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР